Ceny áut v ČR rastú pre slabú korunu

05.01.2014 Celý región

Praha 5. januára (TASR) - Oslabenie českej koruny spôsobilo zdraženie väčšiny nových áut v Česku. Ceny si zatiaľ držia luxusné značky. Informoval o tom portál českého denníka MF Dnes.

S koncom roka sa ceny nových áut v Česku odrazili od dna a po oslabení koruny začali rásť. Väčšina automobiliek pristúpila od januára k zdraženiu. Ceny zatiaľ nezvyšovali predajcovia luxusných áut. Na cenách ojazdených áut by sa zdraženie prejaviť nemalo.

Nákup nového auta v Česku zdražel v priemere o 3 %, teda približne o 10.000 až 20.000 Kč (363 až 726 eur) v závislosti od triedy. "Pre väčšinu automobiliek a následne aj dovozcov a predajcov v Európe je euro hlavnou menou. Nemyslím si, že by niektorý z nich mohol takto výrazné oslabenie koruny ignorovať a držať pôvodné ceny," uviedol expert poradenskej spoločnosti PwC Jiří Zouhar.

Zdražovanie odštartovala na konci novembra Škoda Auto, ktorá však nedávala zmenu cenníka do súvislosti s kurzom českej koruny. Cenový krok jednotky na trhu však postupne viedol k zmene cenníka aj ďalších predajcov. "Mierne zvýšenie cien u lídra trhu vytvorilo priestor pre zdraženie aj u ďalších automobiliek," potvrdil Petr Knapa, partner pre podnikové poradenstvo a riadenia rizík spoločnosti EY.

Milan Bláha z KPMG sa domnieva, že najziskovejšie automobilky si aj v súčasnej situácii môžu dovoliť nezvyšovať ceny. "Napríklad nemeckí a kórejskí výrobcovia by zdražovať nemuseli. Francúzske značky majú k zdraženiu bližšie," uviedol Bláha.

(1 EUR = 27,525 CZK)
 

Vyberte región